Športno društvo Sele-Vrhe je bilo ustanovljeno na ustanovnem zboru 24.10.1997. Športno društvo je nastalo na pobudo ustanovnih članov z željo, da se popestri športno življenje v naši vaški skupnosti in da se mlade usmeri v športno preživljanje prostega časa. Tako so bili sprva člani športnega društva pretežno vaščani vaške skupnosti Sele-Vrhe.

V letih od ustanovitve športnega društva pa do leta 2002 je bil predsednik društva Andrej Lah. Sprva smo našo dejavnost predvsem usmerjali v organizacijo športnih prireditev v našem kraju. Tako smo organizirali nogometne turnirje, celo vrsto raznih oblik šahovskih srečanj, sankaške tekme, veleslalom, košarkarske tekme, kolesarjenje, pohode (Uršlja gora, Lovrenška jezera, Peca, Triglav, Trilobit, Bohinj ...), turnirje v tenisu... Posebno pozornost smo namenili tudi najmlajšim članom društva, za katere smo organizirali vadbe nogometa pod vodstvom Slavka Jamnika in Dušana Klemenčiča. Število članov društva je narastlo na 80.

V letih od 2003 pa do 2008 je bil predsednik društva Dušan Klemenčič. V teh letih se je pričela razvijati v društvu tudi izvedba rekreacije čez zimo. Sprva smo koristili zgolj telovadne prostore Prve osnovne šole, kjer se je zbirala velika množica športa željnih članov in znotraj istega termina izvajala različne oblike športnih disciplin. Kmalu smo ugotovili, da bo potrebno pridobiti večje število terminov in pričeti z organizirano terminsko rekreacijo po športnih panogah. Tako smo pričeli z izvedbo organizirane rekreacije nogometa, košarke, odbojke in badmintona. Zanimanje za naše društvo je z organizacijo rekreacij postalo zanimivejše za rekreacije željne tudi izven mej naše vaške skupnosti. O tem priča podatek, da je število članov pričelo hitro naraščati in ob deseti obletnici društva preseglo številko 200.

Aktivnosti društva smo razširili tudi na športna srečanja z drugimi društvi, kjer smo sodelovali s ŠD Razbor in še posebej s ŠD Invalid, s katerimi sodelujemo še danes.

V društvu smo si zastavili še en drzen projekt – omogočiti članom in članicam društva kvalitetno večdnevno športno preživljanje na različnih lokacijah v Sloveniji. Ker smo se že navadili, da smo zastavljene ideje tudi realizirali, smo ponovno prešli k dejanju. Sprva smo organizirali športne vikende v poletnem času v sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti, katerih domove obiskujemo po celi Sloveniji (že 10 leto zapored). Omenjena oblika druženja in športnega preživljanja časa je postala množično obiskana in sedaj že tretje leto zapored organiziramo tudi obisk centra šolskih in obšolskih dejavnosti tudi v zimskem času. Predvsem udeležbo na športnih vikendih pritegne družine, za katere organiziramo še posebne ugodnosti.

Člane smo motivirali za čimbolj športno življenje in čimbolj množično udeležbo na organiziranih športnih aktivnosti tudi z nazivom športnika leta društva v kategorijah mladinec, mladinka, član in članica. Društvo je okrepilo dejavnost na obveščanje članov preko elektronske pošte, spletnih strani, SMS sporočanjem ipd. Sodelovali smo pri organizaciji aktivnega preživljanja časa med počitnicami za otroke in mladino v sodelovanju s Športno zvezo Slovenj Gradec, kjer je naše društvo vodilo prvi odbor za rekreativni šport. V okviru tega odbora so bile organizirane Športne igre MO Slovenj Gradec, katerih se naše društvo redno udeležuje in to zelo uspešno, saj smo že trikrat osvojili naslov najuspešnejšega športnega društva.

Vodenje športnega društva je leta 2009 prevzel Marjan Hovnik, ki je predsednik društva še danes. V tem času se je društvo še posebej okrepilo na področju igranja badmintona, po katerem je naše društvo znano tudi izven Koroške. Imamo kar preko 75 rekreativnih badmintonašev, ki se redno rekreirajo in udeležujejo številnih turnirjev v badmintonu. Med drugim smo tudi soustanovitelj KBJL (koroške badminton jakostne lestvice), kjer naši člani zasedajo najvišja mesta. Naše društvo priredi en turnir za potrebe KBJL-a. V slovenskem merilu pa smo predvsem ponosni na našega člana Uroša Abrahama, ki navdušuje s svojo igro tudi na največjih rekreativnih turnirjih širom Slovenije, v lanskem letu pa osvojil prvo mesto v koroški ligi.

Velike uspehe pa dosegamo tudi na drugih področjih, saj tako naša ženska kot mešana odbojkarska ekipa spada v sam vrh rekreativnih ekip, prav tako pa naša članska nogometna ekipa dosega vidnejše rezultate na turnirjih v malem nogometu.

V sezoni 2012/2013 beležimo povečanje števila izvedenih rekreacij, saj smo jih organiziral kar 16 za več kot 200 rekreacije željnih članov v nogometu, badmintonu, košarki, kegljanju, aerobiki, namiznem tenisu in kot zanimivost t.i. badmintonu za družine.

V  letu 2012 smo obeležili 15 let obstoja, kar smo  primerno proslavili, saj smo v društvu pripravili mesec odprtih vrat društva (promovirali smo različne aktivnosti za širšo javnost: 5 ur badmintona, 5 ur nogometa in 5 ur aerobike, na zaključku pa za naše člane pripravili posebno presenečenje: ogled humoristične igre v zasedbi KUD Podvelka). Ob 15 obletnici društva pa se je upravni odbor športnega društva soglasno odločil, da naredi izjemo pri podeljevanju priznanj, saj smo prvič podelili priznanje in naziv častnega člana sicer našemu dolgoletnemu članu upravnega odbora g. Slavko Jamniku. Naziv častnega člana je pridobil s svojim športnim duhom in vidnim udejstvovanjem pri športnem društvu predvsem pri delu z mladimi pustil vidni pečat pri delovanju in razvoju našega društva.

Ves vložek v organizacijo športno-rekreativno-družabnih aktivnosti se društvu vrača z zadovoljnimi člani in še vedno naraščajočim številom le teh (približujemo se že številki 300). Želimo si, da bi se v prihodnje lahko pohvalili tudi z ustreznimi športnimi površinami v naši vaški skupnosti, saj premoremo le manjši trim kabinet in nogometno igrišče z enim košem. Tako smo primorani v gostovanje po športnih površinah v sosednjih krajih …

Leto 2013 je bilo prelomno za nas v kar nekaj pogledih med katerimi izstopa dejstvo, da je naše društvo dobilo priznanje za naše 15 letno delo. Priznanje smo dobili v obliki Železnikarjeve plakete, hkrati pa srbrno plaketo za 15 let dela. Obe smo prijeli s strani mestne občine Slovenj Gradec. Naslednji večji prelomni dogodek je, da smo v sezoni 2013/2014 izvajali kar 20 rekreacij na teden med katerimi kot nova izstopa vodena vadba za mlajše otroke in sicer na področju badmintona, kegljanja, šaha, streljanja z zračno puško in namiznega tenisa. Naj omenimo še to, da smo tako v zimskem kot poletnem obisku CŠOD (obiskali smo CŠOD Kranjska Gora in CŠOD Tolmin - Soča) imeli rekordno število prijav, saj se je teh dveh dogodkov udeležilo skupno več kot 100 članov in članic ŠD Sele-Vrhe.

V sezoni 2014/2015 premikamo meje doseženega znotraj našega društva, kjer smo vložili energijo v izobraževanje našega "kadra" in se pričeli vključevati v raznovrstne projekte na področju športa. Z Badminton zvezo Slovenije smo organizirali prvi mednarodni tečaj za inštruktorje znotraj svetovnega projekta Shuttle Time na Koroškem, kjer smo v vrstah ŠD Sele-Vrhe dobili tri licencirane inštruktorje. Posledično smo izvedli dva tečaja za učitelje. Tečaja se je udeležilo 5 članov društva in 27 interesentov iz drugih krajev celotne Slovenije. Vsi so uspešno opravili tečaj in pridobili naziv učitelj Shuttle Time. V sodelovanju s Športno zvezo Slovenj Gradec smo sodelovali na podoročju evropskega projekta Team Olympiad, kjer smo organizirali dve izvedbi (v sklopu Rokijade in iger Mestne občine Slovenj Gradec). Udeležba je bila visoka, saj se je iger udeležilo približno 200 tekmovalcev.

Cilje, ki smo si jih v letu 2014 zadali za leto 2015, smo tudi v celoti realizirali in celo dopolnili. Najmlajšim članom in mladostnikom smo omogočili rekreacijo na različnih športnih področjih, kjer smo poleg šole badmintona, možnosti udeležbe na kegljanju in streljanju z zračno puško le to dopolnili z zelo obiskano panogo šah. Skupno gledano se v sezoni 2015/2016 pri ŠD Sele-Vrhe rekreira pod skrbnim vodstvom izobraženega kadra približno 50 otrok in mladostnikov starosti od 4 pa vse do 18 let. Uspešno smo izvedli tudi projekt pridobivanja sponzorjev, saj dobro delo našega društva vidijo tudi podjetja in trgovine, ki so se odločila podpreti naše društvo v obliki medsebojnega sodelovanja - sponzorstva.

V letu 2016 nam misli počasi že uhajajo k naši okrogli obletnici, ki jo bomo praznovali v letu 2017, saj takrat praznuje ŠD Sele-Vrhe 20 let delovanja. Ker gre za pomembno obletnico, bomo trenutne aktivnosti vzdrževali na kvalitetnem nivoju, ideje pa že prilagajali v okvir praznovanja 20. obletnice.

KRONOLOGIJA ŠPORTNEGA DRUŠTVA SELE-VRHE

 

Športno društvo Sele-Vrhe je bilo ustanovljeno na ustanovnem zboru 24.10.1997. Športno društvo je nastalo na pobudo ustanovnih članov z željo, da se popestri športno življenje v naši vaški skupnosti in da se mlade usmeri v športno preživljanje prostega časa. Tako so bili sprva člani športnega društva pretežno vaščani vaške skupnosti Sele-Vrhe.

 

V letih od ustanovitve športnega društva pa do leta 2002 je bil predsednik društva Andrej Lah. Sprva smo našo dejavnost predvsem usmerjali v organizacijo športnih prireditev v našem kraju. Tako smo organizirali nogometne turnirje, celo vrsto raznih oblik šahovskih srečanj, sankaške tekme, veleslalom, košarkarske tekme, kolesarjenje, pohode (Uršlja gora, Lovrenška jezera, Peca, Triglav, Trilobit, Bohinj ...), turnirje v tenisu... Posebno pozornost smo namenili tudi najmlajšim članom društva, za katere smo organizirali vadbe nogometa pod vodstvom Slavka Jamnika in Dušana Klemenčiča. Število članov društva je narastlo na 80.

 

V letih od 2003 pa do 2008 je bil predsednik društva Dušan Klemenčič. V teh letih se je pričela razvijati v društvu tudi izvedba rekreacije čez zimo. Sprva smo koristili zgolj telovadne prostore Prve osnovne šole, kjer se je zbirala velika množica športa željnih članov in znotraj istega termina izvajala različne oblike športnih disciplin. Kmalu smo ugotovili, da bo potrebno pridobiti večje število terminov in pričeti z organizirano terminsko rekreacijo po športnih panogah. Tako smo pričeli z izvedbo organizirane rekreacije nogometa, košarke, odbojke in badmintona. Zanimanje za naše društvo je z organizacijo rekreacij postalo zanimivejše za rekreacije željne tudi izven mej naše vaške skupnosti. O tem priča podatek, da je število članov pričelo hitro naraščati in ob deseti obletnici društva preseglo številko 200.

 

Aktivnosti društva smo razširili tudi na športna srečanja z drugimi društvi, kjer smo sodelovali s ŠD Razbor in še posebej s ŠD Invalid, s katerimi sodelujemo še danes.

 

V društvu smo si zastavili še en drzen projekt – omogočiti članom in članicam društva kvalitetno večdnevno športno preživljanje na različnih lokacijah v Sloveniji. Ker smo se že navadili, da smo zastavljene ideje tudi realizirali, smo ponovno prešli k dejanju. Sprva smo organizirali športne vikende v poletnem času v sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti, katerih domove obiskujemo po celi Sloveniji (že 10 leto zapored). Omenjena oblika druženja in športnega preživljanja časa je postala množično obiskana in sedaj že tretje leto zapored organiziramo tudi obisk centra šolskih in obšolskih dejavnosti tudi v zimskem času. Predvsem udeležbo na športnih vikendih pritegne družine, za katere organiziramo še posebne ugodnosti.

 

Člane smo motivirali za čimbolj športno življenje in čimbolj množično udeležbo na organiziranih športnih aktivnosti tudi z nazivom športnika leta društva v kategorijah mladinec, mladinka, član in članica. Društvo je okrepilo dejavnost na obveščanje članov preko elektronske pošte, spletnih strani, SMS sporočanjem ipd. Sodelovali smo pri organizaciji aktivnega preživljanja časa med počitnicami za otroke in mladino v sodelovanju s Športno zvezo Slovenj Gradec, kjer je naše društvo vodilo prvi odbor za rekreativni šport. V okviru tega odbora so bile organizirane Športne igre MO Slovenj Gradec, katerih se naše društvo redno udeležuje in to zelo uspešno, saj smo že trikrat osvojili naslov najuspešnejšega športnega društva.

 

Vodenje športnega društva je leta 2009 prevzel Marjan Hovnik, ki je predsednik društva še danes. V tem času se je društvo še posebej okrepilo na področju igranja badmintona, po katerem je naše društvo znano tudi izven Koroške. Imamo kar preko 75 rekreativnih badmintonašev, ki se redno rekreirajo in udeležujejo številnih turnirjev v badmintonu. Med drugim smo tudi soustanovitelj KBJL (koroške badminton jakostne lestvice), kjer naši člani zasedajo najvišja mesta. Naše društvo priredi en turnir za potrebe KBJL-a. V slovenskem merilu pa smo predvsem ponosni na našega člana Uroša Abrahama, ki navdušuje s svojo igro tudi na največjih rekreativnih turnirjih širom Slovenije, v lanskem letu pa osvojil prvo mesto v koroški ligi. V

 

Velike uspehe pa dosegamo tudi na drugih področjih, saj tako naša ženska kot mešana odbojkarska ekipa spada v sam vrh rekreativnih ekip, prav tako pa naša članska nogometna ekipa dosega vidnejše rezultate na turnirjih v malem nogometu.

 

V sezoni 2012/2013 beležimo povečanje števila izvedenih rekreacij, saj smo jih organiziral kar 16 za več kot 200 rekreacije željnih članov v nogometu, badmintonu, košarki, kegljanju, aerobiki, namiznem tenisu in kot zanimivost t.i. badmintonu za družine.

 

V  letu 2012 smo obeležili 15 let obstoja, kar smo  primerno proslavili, saj smo v društvu pripravili mesec odprtih vrat društva (promovirali smo različne aktivnosti za širšo javnost: 5 ur badmintona, 5 ur nogometa in 5 ur aerobike, na zaključku pa za naše člane pripravili posebno presenečenje: ogled humoristične igre v zasedbi KUD Podvelka). Ob 15 obletnici društva pa se je upravni odbor športnega društva soglasno odločil, da naredi izjemo pri podeljevanju priznanj, saj smo prvič podelili priznanje in naziv častnega člana sicer našemu dolgoletnemu članu upravnega odbora g. Slavko Jamniku. Naziv častnega člana je pridobil s svojim športnim duhom in vidnim udejstvovanjem pri športnem društvu predvsem pri delu z mladimi pustil vidni pečat pri delovanju in razvoju našega društva.

 

Ves vložek v organizacijo športno-rekreativno-družabnih aktivnosti se društvu vrača z zadovoljnimi člani in še vedno naraščajočim številom le teh (približujemo se že številki 300). Želimo si, da bi se v prihodnje lahko pohvalili tudi z ustreznimi športnimi površinami v naši vaški skupnosti, saj premoremo le manjši trim kabinet in nogometno igrišče z enim košem. Tako smo primorani v gostovanje po športnih površinah v sosednjih krajih …